Koulukoiran hommia

Osa 2

Pallojen merkitystä koirille ja ihmisille ei voi yliarvioida. Jos pitäisi nimetä joku merkittävä asia maailmassa, pallo olisi yksi olennaisimmista poronluiden lisäksi. Kotona melkein kaikki laumani jäsenet menevät ja tulevat niiden kanssa. Minä ja isäntä keskitymme pieniin keltaisiin, mutta pienemmät laumani jäsenet kuljeskelevat ja temppuilevat isompien pallojen kanssa.

Työpaikalle tultuamme avaamme pajan kaapin ja otamme sieltä ison pallon ja pienen keltaisen. Joskus otan keltaisen mukaan myös muihin tiloihin, mutta välillä se täytyy jättää, jos lähdemme toiseen luokkaan tai ruokalaan.

Matematiikan tunnit ovat erityisen mieluisia paikkoja. Laurin luokassa on aina liitutaulun reunustalla yksi pallo. Sitä käytetään havaintovälineenä (koirille tärkeistä asioista). Käyn nappaamassa sen välittömästi. Lauri näyttää aina tyytymättömältä tilanteeseen, mutta en välitä. Kerran Lauri mulkoili minua erityisen pahasti, kun hän halusi näyttää palloa oppilaille, muttei muka voinut koskea siihen siksi, että olin pitänyt sitä suussani. Olen jotenkin aistivinani, ettei kyseessä ole suuri koirien ystävä.

7C opiskelee matematiikkaa koulun mielenkiintoisimmassa luokassa. Ette voi aavistaakaan, miten riemastuin, kun näin ensi kertaa oppilaiden tuolit. Jokaisessa tuolinjalassa on pallo: sata palloa samassa tilassa. Minä sekosin. Juoksentelin ympäriinsä ja oppilaat ottivat kiitettävästi osaa riemuuni. Sitä en ymmärrä, miksi palloja ei saa irti. Välillä on vaikeaa löytää liikkuva pallo niiden sadan paikallaan olevan pallon joukosta. Mutta jos pitää valita yksi suosikkiluokka, niin valinta on lapsellisen helppo.