Työelämään tutustumista Arabianrannan kirjastossa

Arabian peruskoulussa oppilailla on 8. ja 9. luokilla viikon pituiset TET-jaksot. TET-jakso, eli työelämään tutustumisjakso, kuuluu peruskoulun opetussuunnitelmaan ja sen tavoitteena on, että nuori tutustuu yrityksen ja työyhteisön toimintaan. TETissä työpäivä on noin kuusi tuntia ja siihen sisältyy ruokailu ja taukoja.

Kahdeksannella luokalla olisin mennyt TETtiin päiväkotiin, mutta se ei toteutunut koronaviruksen takia. Yhdeksännellä luokalla kävin TETin Arabianrannan kirjastossa. Aloin etsiä TET-paikkaa lähes heti, kun olin saanut tietää TETin ajankohdan. Suosittelen sitä muillekin, joilla TET on vielä edessä ja jotka tietävät, mihin haluaisivat TETtiin. On paljon mukavampaa, kun TET-paikka on sovittu aikaisin, eikä sitä tarvitse lähteä etsimään hätäisesti viimeisellä viikolla. Hain kirjastosta TET-paikkaa lähettämällä heille sähköpostin. Sähköpostiini vastattiin parin päivän kuluttua. Kirjastoon hakemisen lisäksi kysyin TET-paikkaa monista muista yrityksistä niin viestillä kuin kasvotusten. Vastauksen saamisen voi mennä useampia päiviä, joten kannattaa hakea TET-paikkaa monesta yrityksestä samanaikaisesti.

Hain kirjastoon TETtiin, koska minua kiinnosti asiakaspalvelu ja ylipäätään se, minkälaista työtä kirjastossa tehdään. Työtehtäviäni kirjastossa oli kirjojen hyllyttäminen, tuotteiden valmistaminen poistomyyntiin ja varattujen kirjojen hakulistan tekeminen. Lisäksi sain suunnitella ja toteuttaa lehtihyllyn muovitaskut. Tein siis TETissä samoja asioita, mitä kirjaston työntekijät tekisivät normaalina työpäivänä. Muutaman kerran huomasin, että olin laittanut kirjan väärään paikkaan. Ainut mitä voin siis toivoa on, että kirjasto ei ole täysin kaaoksessa TET-viikkoni jälkeen. 

TET-jakso ei valaissut minulle, mitä työtä haluan tai en halua tehdä, mutta kirjastonhoitajaa minusta ei todennäköisesti kuitenkaan tule, vaikka työskentely kirjastossa olikin mukavaa. Ja nyt ainakin tiedän kirjastossa olevien kirjojen järjestyksen ja paikan, joten löydän kirjoja helpommin kuin ennen. Sen TETissä opin, että haluan työskennellä työssä, jossa ole ihmisten kanssa tekemisissä. TETissä hauskaa oli myös uusien mielenkiintoisten kirjojen löytäminen ja se, että sain lukea aina tunnin mitä tahansa kirjaa ruokailun jälkeen.

Arabian peruskoulun 9.-luokkalaisista moni oli TETissä kaupassa tai kahvilassa ja suurimman osan mielestä TET on hyödyllinen. Omasta mielestäni tetissä hyödyllisin asia on TET-todistus, koska se voi auttaa saamaan kesätöitä, jos TET-jakson on suorittanut hyvin. 

Sen vielä haluaisin sanoa kaikille, joilla TET on vielä edessä, että kannattaa mennä sellaiseen paikkaan, joka kiinnostaa itseä ja sen, että TETtiä ei kannata jännittää tai pelätä. Hyvin se menee kuitenkin. Teille kerrotaan työtehtävänne ja neuvotaan tarkasti, miten ne suoritetaan ja jos kysymyksiä herää, esittäkää ne rohkeasti. Tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Jenny Tanner 9A

Kuvat Mirva Aro 9B