Omien räppien tekeminen – ei mitään räpellystä

Koulumme kahdeksasluokkalaiset ovat nyt saaneet äidinkielen ja musiikin yhteistyöprojektina tehdyt räpit valmiiksi. On aika pohtia, miltä projekti tuntui ja mitä se opetti.

“Räpin aloittaminen tuntui haastavalta, sillä aluksi oli vaikea keksiä aihetta, josta haluaisimme räpätä. Myös oman biitin tekeminen vaati jonkin verran tutustumista erilaisiin musiikinteko-ohjelmiin. Lyriikoiden ja biitin yhteensovittaminenkaan ei ollut aivan helppoa”, kertovat 8A:n Hertta ja Sara. “Projektin aikana opimme kuitenkin käyttämään biittiohjelmaa ja kirjoittamaan rap-riimejä. Lopulta löysimme sisäiset räppärimme”, Hertta ja Sara lisäävät.

“Lopulta löysimme sisäiset räppärimme.”

“Tehtävä vaikutti mielenkiintoiselta mutta hieman pelottavalta”, sanoo 8A:n Joonatan. Myös 8B:n Vilho piti tehtävää kiinnostavana mutta olisi räpännyt suomen sijaan mieluummin englanniksi. Vilho ja Joonatan tekivät räppiä myös vapaa-ajalla ja isolla porukalla, mikä oli kuulemma todella mukavaa. Tämän projektin he tulevat kuulemma muistamaan pitkään.

Mirva, Saga ja Anja 8B:ltä kertovat, että myös heidän mielestään räpin tekeminen oli kiinnostavaa ja hauskaa. “Aloittaminen oli vaikeaa, mutta kun sanoja alkoi tulla, homma sujui kuin itsestään. Biitin tekeminen oli tosi kivaa”, he kertovat. “Räpin äänittäminen oli kuitenkin kamalaa, sillä en ole tottunut äänitetyn ääneni kuulemiseen”, Mirva lisää ja Saga komppaa: “Ei musta taida tulla räppäriä.” Anja on iloinen siitä, että pääsi vihdoin tekemään oman biisin, sillä hän oli jo pitkään haaveillut siitä.

Mirva ja Kerttu suunnittelivat räppiprojektin yhteydessä myös oman levynkannen.

Opettajina olemme Matin kanssa tyytyväisiä projektiin, sillä oppilaiden rohkeaa heittäytymistä on ollut ilo seurata. Monipuoliset, nokkelasti rimmaavat ja jopa kantaa ottavat lyriikat ovat ilahduttaneet meitä. Toivon, että oppilaissa on herännyt kiinnostus luovaa ja leikittelevää kielenkäyttöä kohtaan. Tämä projekti on varmasti myös kehittänyt oppilaiden kykyä ottaa haltuun uusia ohjelmia ja sovelluksia, mikä on tärkeä taito nykyään.

Valmiit räpit ovat niin hyviä, että en ihmettelisi, jos joukossamme olisi tulevia räppitähtiä. Asennetta kaseistamme ainakin löytyy!